Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.01.2018 15:30 - полОобърквация...
Автор: troina Категория: Тя и той   
Прочетен: 1869 Коментари: 14 Гласове:
6

Последна промяна: 03.01.2018 17:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 


image

www.capital.bg/light/tema/2015/09/30/2618894_tretiiat_pol/

 
Третият пол Многообразието в половите
идентичности от древните култури до днес



Понятието трансджендър

е относително ново. Gender означава род, но в значението си при граматическите категории. За първи път думата се използва извън граматическото си значение през 1955 г. от американския сексолог Джон Мани. С нея той обозначава разлика между биологичния пол и "рода" като роля и идентификация. Трансджендър се отнася до прекосяване на границите на "рода". Понятието навлиза в употреба едва през 80-те години на XX в. и обозначава голям брой сложни проявления на пола, в които липсва съответствие между биологичния и психологическия пол на един индивид. Трансджендър най-често носи значението на социален пол, психологически пол и измества по-стари термини като транссексуалност или трансполовост, като всъщност е много по-широк от тях.

Как разбираме пола

Термините отразяват сексуалността и пола по начин, който влиза в конфликт с разбирането, че полът се определя само от биологични характеристики и са възможни само две негови разновидности: мъжка и женска. При раждането на дете полът му се определя въз основа на вида на външната анатомия, по-рядко се отбелязва вътрешната морфология (наличие или отсъствие на семенни мехурчета, простата, матка, фалопиеви тръби и т.н.). Очаква се всички характеристики и поведението на детето да се развиват в съответствие с приписания при раждане пол. Очаква се също хетеросексуално привличане към противоположния пол. Такова разбиране наричаме хетеронормативно. Исторически то представлява набор от контролирани от различни институции норми. Те са възприети, а не естествени, но се представят като точно като такива. Те са в основата на стигматизирането на хората, чиято сексуалност или джендър идентичност не се вписват в налагания от тях "ред". 

Днес науката приема, че биологичните характеристики не са надежден признак за пол, не просто защото през пубертета може да не се развият вторични полови белези. При израстването и развитието на детето еволюира и неговата идентификация с даден пол. Тя се отразява в избора на дрехи, занимания, предпочитания. Вътрешната джендър идентичност, или психологическият пол, ръководят избора на джендър роля. За формирането на тази идентичност допринасят различни фактори, някои от които може да са физически: хромозомни, генетични, хормонални. Други може да са психически, или от порядък, за който не знаем нищо. Например в текстовете на древната индийска медицина, които съдържат едно от най-детайлните ранни описания на многобройни възможни проявления на пола, сред причините за идентификация извън рамките на двата пола се споменават и условията в момента на зачатието, и "впечатления от предишни съществувания".

Разбирането на древните

Многообразието на пола и сексуалните идентичности присъства ясно в древните култури. Споменавания на трети пол откриваме в митове и паметници от Месопотамия, Египет, древна Индия, древния Израел, Изтока, античния свят и старите култури на Средна и Северна Америка.

За трети пол говорят и някои от най-ранните медицински и философски текстове. Древните гърци са приемали съществуването на мъже с по-изразени женски характеристики, и на жени – с мъжки. Така нареченият древногръцки Хипократов корпус (V – IV в. пр. Хр.) обяснява това по следния начин: родителите отделят женски или мъжки "телца". Ако мъжката секреция съдържа повече женски (а не мъжки) "телца", а женската – мъжки, в резултат ще се роди "мъж-жена" (женствен мъж), "жена-мъж" (мъжествена жена), или физически двуполово дете (хермафродит).

Платон говори за съществуването на повече от два рода (пола) в диалога си "Пир": "Едно време нашата природа не е била каквато есегаа другаНай-напред имало три човешки родаа не само двамъжки и женскикакто е сегаимало е и третикойто съчетавал в себеси черти от другите два и от който сега е останало само иметоасамият той е изчезналтогава именно е съществувал един мъжко-женски андрогинен родкойто и по види по име е имал общо и сдвата други – и с мъжкияи с женскиясега тази дума се употребяваединствено в обиден смисъл(…) А тези три рода с тези особеностисъществували поради товаче мъжкият род имал произхода си отСлънцетоженският – от Земятаа този с общите черти на другите дварода – от Луната."

със съкр...






Гласувай:
6



1. ladylady - https://youtu.be/HnbxhmYy87Q
03.01.2018 16:32
от мен музика...
двойният доцент леолео, ме запитал, защо си пиша ...сама
а ,с кого?!
обясни му, бе ангелина, нали и ти си кандидадат docent EU-PR
:PP

Demis Roussos - Adagio
цитирай
2. milady - и след като буля анджи се покри под брадата
03.01.2018 16:44
на великият двоен доц..агент ЛеоЛео,
се чудя, кой ще ми успокои аритмията,
след таззз сърцеразбивателна новина,
пръднала и фръкнала изпод Дантелите И Брюкселски,
тук е тотален смут, зема да пиша на онъзз стринка с Бг.народна носия..
ако е преминала успешно ВИП-а на Bruessel Airport:)
цитирай
3. troina - колегии,да аплодираме mnogoo успешния ЕС модел, и наштъ Старт ъп Стар Анги
03.01.2018 17:04
А както е известно, Българската конституция признава пол мъж и жена и семейство от мъж и жена. Това означава да се даде възможност за осъдително решение от Европейския съд по правата на човека срещу България, ако бъде ратифицирана тази Конвенция, която уж се занимава само с домашното насилие.

Гласуването на Истанбулската конвенция ще задължи България да дава статут на бежанец на всеки чужденец с „особености на пола“. С други думи, всеки транссексуален от трета държава може да получи гарантиран статут на бежанец у нас, тъй като в родината си е преследван заради „особености на пола“.

моля, дискусията да стартира сега, блога ми е без ЕУ-контрол и надзор,знаете
цитирай
4. marmalady - да ви призная, аз съм...раздвоена/ духовно, а не..физ, споко..
03.01.2018 17:11
от една страна се имам за Духовно с-во, с либерални идеи,
и непоколебимо чувство за достойнство,личен избор,
и, свободна Воля,
което е в Основата на т.н. Езотерика/ херметично Учение,
от друга, не мога да пренебрегна нуждите на тялото, пола,секса, ако щете
сложно ми се види..
а, при вас ..как върви този процес?
най-сериозна съм, както винаги досега..
благодаря ви за отношението, и доверието!
Юлия
цитирай
5. saankii - и..току що....котарака е под масата...
03.01.2018 17:21
„Истанбулската конвенция е приета на заседание на Съвета за съдебна реформа с абсолютно единодушие“, отбеляза Захариева.

„Проведохме дебата и обсъдихме притесненията на Патриотичния фронт - аз и министър Цачева мисля че успяхме да обясним, надявам се това ще се види от дебатите в Народното събрание, че Истанбулската конвенция и нейната ратификация нито ще доведе до изменение на Конституцията, нито до задължение България да разреши еднополовите бракове“, подчерта тя.

По думите й Истанбулската конвенция е изключително важна, защото ще се опита още най-ранна възраст да разчупи стереотипите за мъжете и жените.
цитирай
6. ladylady - Ето какво написа Петър Москов във Фейсбук:
03.01.2018 17:35
Днес правителството предложи на НС да ратифицира Истанбулската конвенция на съвета на Европа, като част от националнта програма за превенция и защита от домашното насилие. Този акт беше последван от масирана ПР кампания посветена на целта да ни убедят, че решението не е начало на нормативно регламентиране на "трети пол", еднополови бракове и индоктриниране на децата в училище по тези теми. Всички, които не мислят така бяха наречени невежи, неразбиращи и лъжци.
Понеже принадлежа на тази "невежа" група хора, ще си позволя да отговоря с цитат на два текста от въпросната конвенция.

1. "Пол“ означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете“.
От името на "невежите лъжци" искам да припомня, че "пол" е биологично детерминирана характристика на индивида ( фабрично така сме направени :) ) и за Ваше сведение тази детерминанта е в основата на живота. Полът е норма, а не е наименование за различни медицински или социални отклонения. Не е и модрена ролева игра и извратено забавление, което да регламентирате нормативно.

интересно е, проследете..
цитирай
7. milady - айде, магарешки ритници с-у лоши цензОри, оправи си езика и злобната перспектива, рашкофф!
03.01.2018 17:57
Само още три изречения: Този цензор бърка днешното време с времената на узрелия социализъм. България вече е 11-та година в ЕС и за бъдещата половин година е дори негов председател. Това го хвърля в луд ужас. /

/поправи си езика и мизантропска перспектива, рашкофф!
в дефектен слайд си..и балканско СМИ„затъмнение“
за кой ЕС говориш, или за СС ...
колко познато атавистично ми звучиш, само.....
знаете се, групичката на батко..
цитирай
8. dobronameren - За сведение на мармалейдитата
03.01.2018 18:55
Тази "истанбулска конвенция" е приета с консенсус от 28--държави членки на Европейския Съюз и вече е ратифицирана от Парламентите на 17 от тях. И българският Парламент ще я ратифицира. Другата седмица.
цитирай
9. dobronameren - От последния коментар на milady (7-мия)
03.01.2018 19:03
където последните три изречения не са от мой постинг, а от постинг на pitatlimedejzorata, разбирам, че модераторът на смяна вече е уведомен за постинга "Внимание! Цензура в БЛОГ.БГ". Което означава, сине, че и ти ще получиш бан.
Нищо, де. Все пак е добре. В Северна Корея комунистите имат закон съгласно който, ако бащата например е извършил престъпление към Ким, то в затвора влизат ТРИТЕ НЕГОВИ ПОКОЛЕНИЯ - родители, жени, братя и децата му.
цитирай
10. milady - №9, благодаря за забележката, НЕ се приема от мен/ваш е избора и решението по спорния казус.
03.01.2018 19:17
така, добре, че имате време и желание, да поместите и моите 2 ЛС,
също моите въпроси които изложих максимално кратко и ясно..
„ Какво общо имам аз с вас? с вашите лични и полит.интереси,
да не говорим за л.симпатии , фантазии и сексуални предпочитания?
Моля, за логичен и кратък и отговор, ако това ви е възможно!
г-жа Юлия П.Тодорова

тук помествам и вашата мотивация към жалбата /Ви/ към инвестор-а..
Благодаря!

Оттук има само едно чисто и демократично излизане за ИНВЕСТОРА и неговия БЛОГ: Всеки има право да има свое мнение по всеки въпрос и да го защитава. Но са задължителни две неща. Всъщност едно – да е в състояние да поеме лична отговорност за своя избор! Което е възможно само, ако е ясно кой стои зад препоръчвания на другите негов избор. Името на пишещия трябва да води право и еднозначно до него самия. Което е второто задължително нещо, когато се защитава едно или друго. Анонимността всъщност е криене зад някаква мнима колективна отговорност. ЗАТОВА, инвестори, забранете свободното влизане и четене на вашия блог, след като ПУБЛИКУВАНЕТО в него е избирателно ваше право. Поставете на входа му един “фейсконтрол”, който да подбира нашите от вашите. Това е честно поведение! Кандидати за фейс-контрол на входа на БЛОГ.БГ имате много. Пак няма да споменавам онези имена, защото ще взема да раздразня конкретния червен модератор и да ми лепне бан.

Накрая обещаното по-горе:

Имам съвсем определени подозрения, че блогърът Theeconomist дърпа конците на модератора по бановете. Или пък самият той е модератор. Ето защо:
цитирай
11. milady - !!!??
03.01.2018 19:18
9. dobronameren - От последния коментар на milady (7-мия)
19:03

dobronameren написа:
където последните три изречения не са от мой постинг, а от постинг на pitatlimedejzorata, разбирам, че модераторът на смяна вече е уведомен за постинга "Внимание! Цензура в БЛОГ.БГ". Което означава, сине, че и ти ще получиш бан.
Нищо, де. Все пак е добре. В Северна Корея комунистите имат закон съгласно който, ако бащата например е извършил престъпление към Ким, то в затвора влизат ТРИТЕ НЕГОВИ ПОКОЛЕНИЯ - родители, жени, братя и децата му.

цитирай
12. nalia - Много полове станаха, Юле:)
04.01.2018 07:25
Все полове, които не са полови:))
цитирай
13. saankii - Натали,права си,ако те разбирам правилно, а аз те..
04.01.2018 08:23
не пей ми се,
не смей ми се..
и Сърцето ми се превъзбуди
от чутовен гняв..
тежка мъка ме ..разсейва..
а,Душата ми няма покой..
цитирай
14. milady - 9. dobronameren - От последния коментар на milady (7-мия) 03.01 19:03
04.01.2018 11:59
бай злонамерен!
да питам ли още..
а бре,що се вреш на..батковците м-у краката
аз имам 10.БанАна..и 18 найсе акаунта.
а, мога още 5 пъти..повече..
е,и ?
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: troina
Категория: Тя и той
Прочетен: 725942
Постинги: 283
Коментари: 2729
Гласове: 2259
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031