Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2017 11:52 - 42 гряха и Залата на Аменти..
Автор: troina Категория: Тя и той   
Прочетен: 1849 Коментари: 6 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
image



от Уикипедия, свободната енциклопедия

Аменти или Аментес е името на подземният свят в Древен Египет, т.е. на мъртвите и сенките от миналото.

Според древните египтяни, душата след смъртта отива на запад следвайки слънцето по низходяща линия към подземното царство. В този смисъл, Аменти символизира освен подземния свят, но и света/страната на залязващото слънце - Древен Запад и в съседство Древна Либия.

Древните египтяни считали, че душата на мъртвите отпътува на запад, поради и което в гробниците и край мумиите винаги са откривани папируси на свитъци със съвети за отвъдното. Дължината на тези свитъци зависи от достойнството на починалия и достига при някои фараони до 9 метра.

Древната египетска Книга на мъртвите изобразява онзи свят картинно. Основната сцена която се натъква с тези картинки изобразява залата със съдиите на мъртвия, председателствани от Озирис, който води богинята на правосъдието Маат, а Хор и Анубисразглеждат светските дела на починалия през живота му.

На портите на онзи свят Аменти (на мъртвите и сенките от миналото) седи пазач който поглъща душите с отворена уста - символ на земята, която абсорбира плътта. На прага на Аменти, в залата на "двойното правосъдие" (награди и наказания) за душата, стои изправена пред съда на Озирис мъртвата душа. Съдникът е с венец на главата, с извит прът с камшик и ръце увити с бинтове като мумия, заобиколен от водата на живота (в утробата) около която растат лотоси. До него се изобразяват 42-мата съдии на мъртвите, украсени с щраусови пера, които символизират истината и справедливостта, и които съдят съобразно 42-та смъртни гряха.

Душата на грешника моли винаги в залата на "двойното правосъдие" за причисление към редиците на блажените, твърдейки, че тя не е имала пороци, които обаче пред онзи съд биват незабавно разкривани. Баланса веднага се установява от Анубис с глава на чакал и от Хор с глава на ястреб, като първия на една скала тества сърцето символизиращо чувствата и емоциите на мъртвия, а втория с щраусовото перо установява истината. Тотзаписва резултата и присъжда. Ако присъдата е осъдителна, душата ще страда във вечни мъки в отделението на осъдените на Запад, ако ли обаче присъдата е в полза на духа, то богините Аментет и Нут обливат мъртвия със светена вода и той се осъжда да излезе от царството на мъртвите и сенките на светло и да заживее под лъчите на светлината в полето на бога на Слънцето - Ра. Там вече душата на праведния се наслаждава вовеки на уханието на цветята и на птичите песни разхождайки се под сенчестите алеи, плувайки в свежите вълни на блясъка на светлината.

Покровителка на царството на мъртвите и сенките е богинята Аментет. Според вярванията на древните египтяни, езотеричното царство на Аменти е разделено на четиринадесет части. Всяка от тези части съответства степента на греха къмто благодеянията на мъртвия дух, но оценян приживе и възрастен. Аментет решава дали душата като праведна да премине в царството на живите или да я задържи хваната в нещо като чистилище, и ако има много грехове да е там толкова време, колкото е достатъчно, за да се очисти съвестта
......




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. troina - повече, в Книга на Мъртвите../утре
29.12.2017 11:53
Духовете на Аменти са четири митически същества канопи, под чието покровителство древните египтяни слагат четирите посоки на света, на които съответстват под похлупаците с четирите животински глави - четирите вътрешни органи от тялото изваждани при балсамиране.

Думата "аменти" се превежда на коптски език като "ад" в библейските текстове. В шумеро-акадската митолоия на Аменти съответства Иркала, а при древните гърци - Тартар с Аид.

Аменти се слага на запад, понеже натам си отива всеки ден източника на всичко живо и светлината. Древноегипетската богиня на Изтока и изгрева е Иабет с аналог - Амунет.
цитирай
2. saankii - поли,не си бутай столчето..
29.12.2017 12:21
щот,многоо си обичам .лудата роля..
не си играй с огъня,чичка..
нали...
цитирай
3. kremenova - Тази библиотека май съм я виждала ...
29.12.2017 12:57
Тази библиотека май съм я виждала във Виена.Юлия,старите египтяни не са могли да си обяснят много неща и за това са измислили легенди и приказки,това не може да се счита за истината за света.Доколкото разказват хора ,преживели клинична смърт,първото им виждане за Ада е едно тъмно,влажно,кално място с блата и грозни и страшни създания,където душите плчат,после дяволите ги завличат ако са грешни към инквизициите,описани на много места.Които не вярват в Господ ,отивали в една скучна и равна степ без растения,без цветя без нищо,пустош,защото не са оценили красотата и разнообразието на света,създадено от Бог и не са го уважавали като творец.
цитирай
4. ladylady - не се хаби, не вярвам в исуската и..Сатанаил, а във Виена е Шьонбрун,мисля..
29.12.2017 14:34
3. kremenova - Тази библиотека май съм я виждала ...
12:57
Тази библиотека май съм я виждала във Виена.Юлия,старите египтяни не са могли да си обяснят много неща и за това са измислили легенди и приказки,това не може да се счита за истината за света.
цитирай
5. troina - дяволите са..премного в главата ти..
29.12.2017 17:49
Ада е едно тъмно,влажно,кално място с блата и грозни и страшни създания,където душите плчат,после дяволите ги завличат ако са грешни към инквизициите,описани на много места/

не си желана в моите покои,жено..
иди си с мир,
отдавна те предупредих..
ти си обсебена,злобна,недоволна...самотна дебелана..
жалко, 65г на вятъра
не ми цапай блога
с клевети,скодоБезумия и зомбации..
сбогом,казах 33 пъти
цитирай
6. saankii - чудя се, некои хора,
29.12.2017 18:47
изобщо, дават ли си сметка, къде се намират..
един паднал ..на устатътъ си..мастър
друга свинкъъ, паднала на предния си ляв..лоб,
а, некой направо изпаднали..
от всички реалии..
какво е туй животно „социална платформа„?
въпрос с непреодолима..трудна менталност..
и обратна свинска тяга...
после, Космоса ни.крив,дяволски и черен..
ДГЕ
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: troina
Категория: Тя и той
Прочетен: 730755
Постинги: 283
Коментари: 2729
Гласове: 2259
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930