Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2017 14:30 - Геоложки брътвежи
Автор: troina Категория: Тя и той   
Прочетен: 1473 Коментари: 5 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
   image

Johann Liss | The Fall of Phaeton | NG6641 | National Gallery, London


Красив и поетичен е древногръцкия мит за трагедията в небесата преди хиляди години.

Митът за Фаетон е бил изключително разпространен в Античността и на него са били посветени множество творби. Фаетон е смъртен, но с божествен произход и слънчев аспект, т.е. той е родствено свързан с върховния соларен бог. Едно от най-важните божества в гръцката митология е бог Хйлиос – богът на Слънцето, син на титаните Хиперион и Тея. Хйлиос бил брат на Селена (Луната) и Еос (Зората). Луната сияе в тъмната нощ, а Зората отваря „порта от пурпур“ и „пропъжда тъмата“ от Изток, преди Хйлиос да поеме дългия път по небето. Сред многобройното потомство на бога на Слънцето са Фаетон и хелиадите.

Хйлиос често е отъждествяван с Феб Аполон – друго популярно наименование на гръцкото божество, покровител на Слънцето (а и на разума) и често е изобразяван като красив младеж с венец от лъчи върху златоруси къдрици, яздещ ослепително бляскава колесница, теглена от четири крилати огнедишащи коня.
 

Фаетон бил син на Хйлиос и океанидата Климйна – дъщеря на морската богиня Тетида. Макар и морски потомък, името му издава неговото слънчевото родство – „лъчащият“, „блестящият“. Понеже Фаетон не бил сигурен в своя слънчев произход, отишъл в двореца на Хйлиос и поискал от своя предполагаем баща като доказателство разрешението да управлява слънчевата колесница поне за един ден. Хйлиос вече се бил заклел във водите на свещената река Стикс, че ще изпълни всяко желание на своя истински син, и се съгласил да даде колесницата въпреки огромното съжаление и ужасното си предчувствие („Преголям дар пожела, Фаетоне, съвсем не подхожда/ той на момчешките твои години, на тези ти сили./ Смъртна съдба притежаваш, а искаш подарък надсмъртен“). Конете на Хйлиос са буйни и имат собствени имена – Пирой, Йой, Йтон и Флйгон.

Пътят е много опасен, тесен и стръмен. Ето как го описва Овидий: „Върл отначало е пътят – едва се катерят по него/ свежи конете в зори. Сред небето е той главоломен./ Тръпна нерядко и аз да погледна оттам към морето/ и към земята, в гърдите от страх ми се свива сърцето“. Затова таткото съветва сина си да внимава.

Но синът се проваля. По небесния свод буйните коне, усетили неопитния колесничар, хукват стремглаво в безред, забравили познатия коловоз.

 

Информирайки за причината за катастрофата, която сполетяла Земята, древните индуски свещени книги казват, че тя е предизвикана от „богът Хаягрива“, който е живял в бездната. Халдейските митове споменават за някой „архангел на бездната.“

Какво е било това нещо (или някой), появило се от бездната на космоса, което така разтреперва планетата и в продължение на хиляди години остава в паметта на човечеството? Изразено в съвременните условия, можем да кажем, че по това време е имало ядрени битки между извънземни цивилизации – вероятно сирианци, т.е, както изглежда, обитателите на съзвездията Лира и Сириус, с лирианците.

Последните не искали спасението на човечеството, те го считали на този етап от развитие за покварено и непоправимо. Лирианците искали човешката раса да загине и те да са в състояние да започнат своите експерименти на Земята от началото (това е отделна глава за създаването на човешката цивилизация).

Планетата Фаетон е основната база на сирианците, които са в постоянен конфликт с лирианците заради преразпределение на планетите в Слънчевата система. 

          
image



---Ето и откъс от доклада „ИЗКОННА ФИЗИКА АЛЛАТРА" (79стр.)

„…Артефактите, свидетелстващи за това, че в древността, много преди съвременната цивилизация, съществували значително по-развити в технологично отношение човешки цивилизации има предостатъчно и с всяка година тази колекция от „неудобни“ за системата факти се попълва с нови открития и находки от различни кътчета на света. Например, днес има неопровержими материални доказателства, че 140 милиона години назад съществувала високоразвита цивилизация, която по своето технологическо ниво на развитие много кратно превъзхождала нашата съвременна цивилизация. Но ще променят ли тези факти съдбата на днешната система на потребителското общество? Не, тъй, като всичко ще завърши с банално потребителско любопитство от страна на „масите“ и желание на „върхушката“ да създаде нов инструмент на властта, плашило за подчинение на „масите“. И забележете, при това всеки един човек не се избавя от своите лични страдания, породени и преумножени от системата. Но всичко ще се промени ако хората започната да се пробуждат духовно и със своите ежедневни действия да променят както себе си, така и заобикалящия ги свят в посока духовно – нравственото развитие на обществото. Та нали вече са налични всички знания и възможности!…

  follow...




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. milady - следете парите..и..kоментите....хихихи..
24.10.2017 14:37
....
Валери станков -
придворният слуга на ветровете или душевадецът 2
от: redabyss
Определено този сайт е омагьосана гора
наблюдавам почти пет години какви интриги. скандали
невероятни подлости. клевети и обиди се разменят
няма друга такава сапунка по света
безспорно толериране под здравата егида на инвестора
следете парите….
follow the money….
най-куриозното е..
че това са хора на средна възраст 60 65 години
редовно пишещи тук и вечно спорещи ...


цитирай
2. troina - ....Ако сте изтървали последна серия....Диктувам в леглото Както знаете вече
24.10.2017 14:42
6. blackpredator - ;)
23.10 15:34
Как можа да ни прати господ, такъв глупак за пълномощник на Нибиру! — сърдеше се Остап. — Нищо не можеш да му възложиш. Купи машина с немски акцент.
цитирай
3. saankii - ......https://youtu.be/CsaD20i74II
24.10.2017 14:59

....Да ви събудя малко С....
машина на времето...
цитирай
4. redabys - Досега следях Станков във фейса. ...
24.10.2017 15:56
Досега следях Станков във фейса.
Има 999 лайка.
ЧУкай ме, Чу!
цитирай
5. troina - от саабаахлем 06 48, ли?? и..до сегааа...браваа...
24.10.2017 16:31
анонимен написа:
Досега следях Станков във фейса.
Има 999 лайка.
ЧУкай ме, Чу!



на колене, малка джуджавке..непослушна...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: troina
Категория: Тя и той
Прочетен: 726607
Постинги: 283
Коментари: 2729
Гласове: 2259
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031