Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2021 19:58 - Време е за нова Ялта
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1610 Коментари: 0 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Интересен сюжет се разиграваше по време на състоялите се на 20 май в Рейкявик първи преговори между Русия и САЩ на равнище външни министри – Лавров и Блинкен.

На тази първа среща би трябвало да се обсъждат рамковите условия, в които ще върви новата Студена война, тъй като почти всички стари договори бяха ликвидирани, а процесът на изработка на правилата на новата Студена война е в начален стадий.

Какво е станало в закритата част на преговорите не знам, но, тъй като съм ходил доста по тези "коридори" не е трудно да се досетя.

Формулировката, че са били конструктивни означава, че няма пробив в текущия етап на американо-руските отношения, които са на нулево равнище. Двете страни все пак констатираха, че, въпреки че в отношенията им всичко е лошо, ще могат да си сътрудничат в някои области, които тепърва ще се търсят. Според Лавров, това ще стане ако САЩ подходят по отговорен и честен начин, на което Блинкен отговори за "човешки права, демокрация, Украйна, Източна Европа, Северен поток – 2 и бла-бла. Значи, такова нещо не може да се очаква.

Ако се вземе предвид, че няколко седмици по-рано Путин предупреди, че червените линии ще определя Москва, а не Вашингтон, а още по-рано говореше за вероятното използване на ядрено оръжие и "за какво ни е този свят, ако там я няма Русия", и междувременно, че "нашата концепция е ответно-насрещен удар и агресорът трябва да знае, че възмездието е неизбежно и че той ще бъде унищожен, даже няма да има време да се разкае", нещата са напълно ясни.

За да станат още по-ясни дойде и последното предупреждение на Путин веднага след Рейкявик, че "всички искат някъде да ни ухапят или нещо да отхапят от нас. Но трябва да знаят, че ще им избием зъбите, така че да не могат да хапят".

Всичко това означава, че Рейкявик е завършил с провал заради нежеланието на Вашингтон да се съобразява с новите реалности и че ще продължава с провокациите и блъфирането.

Защо? Защото няколко дни преди Рейкявик Американското стратегическо командване Stratcom, отговарящо и за ядрения арсенал на САЩ, пусна доклад, в който се казваше, че "Stratcom се подготвя не само за използване на своя ядрен арсенал за отстрашаване, но и за победа в ядрена война в условия, които са нито линейни, нито предвидими".

И това пишат в ситуация, когато не само ние задаваме въпросите дали САЩ въобще имат ядрени оръжия, тъй като животът на оръжейния плутоний за ядрените бойни глави е около 30 години, а САЩ не го произвеждат от 1991 г. Опасен блъф, ако това е истина.

При неядрените сили е още по-опасно. Според Пентагона 71 процента от американците на възраст 18-24 години, т.е. около 24 милиона от общо 34 милиона не са годни въобще за военна служба заради наднормено тегло, липса на образование или криминално досие. Подобна е и ситуацията във въоръжените сили на НАТО в Европа, които допуснаха хомосексуалисти и джендъри, които напоследък се учат как да ходят на токчета.

Ситуацията наистина не е линейна и е непредвидима.

Две десетилетия след Втората световна война Америка беше "фарът на хълма", въпреки че преди това започна две световни войни. Но вместо да запази своята позиция на лидер на "свободния свят", алчността победи и САЩ използваха този "фар", за да подпалят света и да го ограбят.

Сега САЩ са пиратът на света. Никой не успя да стане толкова лош, толкова бързо. Това не са мои думи, а на Пол Крейг Робъртс. Наистина показателна еволюция на неговата оценка.

Що се отнася до моето мнение, наистина съжалявам за онази Америка, в която, въпреки че беше противник, живееха предприемчиви, работливи и образовани хора, които в "новата Америка" бяха маргинализирани, оставени без работа и бъдеще, ненужни за "голямата банка", която сама си печата парите и на която американците вече не са нужни. Жалко за тази Америка.

Още по-жалко за днешна България, която пропадна в същата пропаст, от която едва ли ще излезе.

САЩ и Западът пуснаха и вируса на сегашната пандемия, с който искат да пречат на хода на човечеството без да виждат, че нещо ново се ражда, въпреки тях. Западният режим се сблъска със системен колапс, който не ражда нищо ново.

Засега на преден план излиза хиперинфлацията, идваща от САЩ. Така става обикновено преди срива на всеки режим. Колкото по-голям е режимът, толкова по-голям е сривът.

А сривът може да се случи още утре и нещата да се променят светкавично бързо, докато музиканта на "Титаник" все още свири.

Доларът вече не е глобален, той върви само вътре в САЩ. С една дума, основата за съвременните САЩ вече не съществува.

И така, битката за планетата стигна до решаваща фаза. Ерата на въртенето на планетата от страха и агресията свършва. Ражда се нещо ново, най-голямото, откакто монотеизмът започна в древния Египет преди хиляди години.

Новата парадигма е скрита във въпроса "накъде искаме да тръгнем оттук, и къде искаме да отидем", т. е. дали е възможно трансформирането на Земята от планета-затвор в планета-рай.

Тази многослойна метафора отразява и краят на една цяла геополитическа епоха от края на 19 век до днес и играта между Британската и Руската империи, която приключва пред нашите очи, в която споменатата среща в Рейкявик е само дребен детайл към зашеметяващите събития, получили неимоверна скорост от предложенията на Русия и Китай за поне малко по-справедливо подреждане на света.

Но остава въпросът дали САЩ, зад които е токсичният коктейл от "дълбоката държава", оръжията, империализма и банковите бандити, ще се присъединят.

В момента върви и пренаписване на закона за геополитическата джунгла, в която се чертаят нови червени линии, зад които входът за САЩ и Запада е забранен. Дано се вслушат в предупреждението на Путин за радикалното зъболечение, още повече, че Русия има голям опит в такива операции без упойка.

Или пък в думите на Сергей Шойгу, че "суверенитетът на Русия се осигурява от нейната армия и флот, и винаги ще бъдат границата на която в течение на всичките 1152 години от съществуването на нашата страна си счупи зъбите не един западен император".

Както се казва, публично беше обозначен новият център за взимане на решенията в света.

Дали това е преддверието към така наречената "нова Ялта"? Едва ли. Може и да бъркам, но ми се струва, че "още не е вечер" за нова ялтенска конференция.

Красимир Иванджийски, Строго Секретно 



Гласувай:
9



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4822680
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16458
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031