Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2017 12:08 - Книга на мъртвите/ривю
Автор: troina Категория: Тя и той   
Прочетен: 1196 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Съществуват Книги на мъртвите на различни цивилизации: „Египетска книга на мъртвите“,Тибетска книга на мъртвите, Книга на мъртвите на маите.

Книга на мъртвите или Папирусът на Ани (оригиналния папирус се съхранява в Британския музей) е религиозно-магически сборник, обясняващ вярванията на древните египтяни, създавана и редактирана в течение на векове. В него има молитви, песнопения и заклинания, свързани с погребалните обичаи.

Според нея човекът представлява комплексно същество, състоящо се от много тела или аспекти. Книга на мъртвите е общото название на древноегипетски погребални текстове, познати всъщност като Книга на идващите [или отиващи] отвъд. Името „Книга на мъртвите“ е измислено от германския египтолог Карл Ричард Лепсиус, който публикувал части от текста през 1842.

Най-хубавите образци от Книгата на мъртвите са от времето на 18-та династия. Папирусите са богато украсени и са принадлежали главно на жреци и чиновници.

  image

"Книга на мъртвите" е за древните египтяни онова, което за християните е Старият завет. Тя е наследник на хилядолетна традиция, която за първи път е документирана в епохата на строителството на пирамидите. Някои от заклинанията на книгата са част от "Текстове на пирамидите", записани в средата на III хил.пр.Хр. В основата си обаче тези заклинания принадлежат на епохата на Средното царство и са част от корпуса на "Текстове на саркофазите". В епохата на Новото царство заклинанията се появяват върху папирус като част от погребалния инвентар. Заклинанията от книгата са с множество варианти, промени, грешки в преписването: затова е трудно да се говори за единно произведение въпреки широката употреба на името.
"Книгата на мъртвите" е многократно превеждана и издавана на основните европейски езици. В съвременния свят тя е емблематичното произведение за древноегипетската цивилизация. Въпреки това и днес знаем много малко за книгата, за нейното предназначение, композиция и структура. Много често основни представи и факти, свързани с нея, които се разпространяват извън сферата на тясно специализираната литература, са неверни и подвеждащи.
Настоящият превод е нов и е направен по основните йероглифни издания на книгата, като са отчетени и други публикации, включително и версиите на заклинанията в "Текстове на саркофазите". Комбинацията от транслитерация и превод прави книгата единствена по рода си сред многобройните издания по цял свят.

от Уикипедия, свободната енциклопедия




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. milady - аз съм чела „ само“..
30.12.2017 12:19
Тибетска книга на мъртвите
а, вие?
споделете впечатления,
ще се радвам..
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: troina
Категория: Тя и той
Прочетен: 726529
Постинги: 283
Коментари: 2729
Гласове: 2259
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031